SEO of Search Engine Optimization is geen toverwoord of iets waar alleen grote corporate bedrijven mee moeten werken. Ook zelfstandigen, KMO, lokaal gevestigde bedrijven moeten gevonden worden op het wereld wijde internet. Maar hoe zorg jij ervoor dat je tussen al die gevestigde waarden gevonden wordt in Google!?
Wat is SEO?
Letterlijk vertaald is dit ‘zoekmachine optimalisatie’. En als ik zeg ‘zoekmachine’ dan bedoel ik Google. Dat is nog steeds de meest gebruikte zoekmachine in België (+90%), in Nederland (+89%), in Europa (+86%). En dit zijn cijfers voor desktop gebruik. Het aandeel bij gebruik van smartphone en tablet ligt nog hoger.
Via enkele SEO technieken kan jij er in slagen om binnen Google hoger in de rangschikking te staan en zorg je er zo voor dat jouw bedrijf, product of dienst sneller gevonden wordt. Uiteraard kan je ook adverteren op Google, dat is SEA of Search Engine Advertising, maar dit kan je makkelijk combineren door jouw website te optimaliseren en op die manier gratis hoger te staan in de rangschikking.
Waarom moet ik als ondernemer inzetten op SEO?
Omdat ‘googelen’ een werkwoord is, iedereen googelt. Jouw klanten en leveranciers, zoeken allemaal hun informatie op via Google. Als je ervoor zorgt dat jouw website hoger staat bij relevante zoekwoorden, dan ga je op die manier ook relevante klanten of propecten aantrekken.
Alles draait om relevantie bij Google. Relevantie tussen de zoekwoorden die iemand intypt en of deze zoekwoorden voorkomen op jouw website. Het komt er dus op neer dat ook jij weet welke termen jouw potentiële klanten typen in het zoekvenster van Google.
1. Zoek uit wat jou onderscheidt van je concurrenten
Het is van belang dat je weet wat jou onderscheidt van je onmiddellijke concurrenten. Via een beetje research kom je al snel op enkele relevante antwoorden. Wie zijn jouw klanten en waarom komen ze tot bij jou? Voor welke producten of diensten komen ze speciaal tot bij jou? Vanwaar komen jouw klanten?
Aan de hand van enkele eenvoudige antwoorden kom je al snel tot zoekwoorden waarop jij je kan focussen. Hoe specifieker deze zoekwoorden zijn, hoe relevanter jij daarop kan inspelen met SEO optimalisatie.
2. Schrijven is blijven
Zorg ervoor dat je relevant blijft. Maak lokaal getinte en relevante content. Via het onderzoek dat je hebt verricht (zie punt 1.) kan je relevante content schrijven. Laat weten hoe er binnen jouw bedrijf wordt gewerkt. Waarom het belangrijk is een specifieke service aan te bieden. Hoe jouw medewerkers zich dagelijks inzetten voor de klanten.
‘Ik ben geen schrijver!’ hoor ik je al zeggen. Da’s eenvoudig, ik ook niet! Bloggen is heel eenvoudig gesteld dingen neerschrijven en die online delen. Je deelt een verhaal, een idee, een ervaring of een bedenking die je maakt. Zolang het maar relevant is voor jouw onderneming en je er dus over waakt dat de ‘relevante zoekwoorden’ ook voorkomen in je blog.
“All I need is a sheet of paper and something to write with, and then I can turn the world upside down.”
-Friedrich Nietzsche
3. Deel je content met de wereld
Of je nu een webshop hebt of niet, deel je verhalen online via Social Media. Het is niet de bedoeling dat je hiermee de verkoop zult stimuleren, maar het zorgt enerzijds voor ‘brand awareness’ of merkbekendheid en anderzijds kan het potentiële kopers aantrekken.
Via je ‘content marketing’ of het delen van jouw berichten via Facebook, Instagram, Linkedin kom je in contact met jouw publiek, jouw klanten, prospecten, medewerkers, leveranciers, …. Door jouw product of dienst te promoten via deze kanalen, promoot je ook jouw merk, jouw onderneming en jouw imago. Op deze manier trek je ook de juiste bezoekers aan voor jouw website.
4. Promoot reviews en ratings
Om je ranking binnen Google te optimaliseren, kan je gebruik maken van ratings, meer bepaald de Google My Business reviews. Als je je op lokaal vlak snel wil onderscheiden van je rechtstreekse concurrenten, dan zullen deze ratings ervoor zorgen dat je sneller vindbaar en zichtbaar bent in Google.
Als ik via Google de zoekterm ‘restaurant’ intyp, krijg ik eerst een kaart met daarop de restaurants in de regio met daaronder een overzicht van de 3 best scorende resto’s binnen deze regio.
Enkele praktische tips om reviews te ontvangen en om jouw klanten aan te moedigen dit te doen, kan je terugvinden via deze link.
5. Maak gebruik van Google My Business
Via deze gratis service – Google My Business – kan je snel en eenvoudig een vermelding maken en bijwerken en je bedrijf op Google Maps zetten. Het is een dashboard waarop je alle bedrijfsgegevens, openingsuren, sfeerbeelden en andere info van jouw bedrijf kunt samenbrengen. Door het gebruik van Google My Business wordt jouw bedrijf beter vindbaar omdat de bedrijfsgegevens makkelijk kunnen worden geïndexeerd. Vervolgens vergroot je de kans om in de local 3-pack (zie foto hierboven) te komen en ben je vindbaar in Google Maps wanneer je je locatie claimt.
Dit zijn enkele eenvoudige zaken die jou kunnen helpen om jouw website beter te structureren en beter te laten rangschikken bij Google. Zoek uit waar jouw product of dienst uniek in is, de eenvoudigste zaken zijn wellicht de meest relevante. Sta stil hoe je jouw bedrijf presenteert. Hoe komt jouw merk over op social media? Is jouw logo en slogan relevant? Geeft jouw website het juiste beeld mee van wat je wil uitdragen?
Verhoog je zichtbaarheid en je ranking door content te schrijven. Relevante content die geoptimaliseerd is en gevoed met de juiste zoekwoorden. Deel deze content en ga het gesprek aan met jouw klanten en prospecten. Zet jouw bedrijf letterlijk op de kaart en gebruik deze Google tools om jouw bedrijf snel en vlot vindbaar te maken voor klanten en prospecten.
Geef een reactie